Gyvenimo būdas

Tradicinė lietuvių mityba - nepilnavertė

http://www.technologijos.lt, 2013-10-18

Nuo 1997 m. tiriami lietuvių mitybos įpročiai rodo, jog jie keičiasi labai nežymiai. Maisto papildų gamintojų asociacija praneša, kad šviežių daržovių vartojimo dažnumo mažėjimas byloja apie vitaminų ir mineralinių medžiagų stygių.

Pasak lietuvių mitybos įpročius tiriančio prof. Rimanto Stuko, lietuviai išlieka kalorijų, o ne biologiškai vertingų medžiagų „medžiotojai“. Šių metų pradžioje darytas tyrimas atskleidžia mūsų mitybos įpročius. Analogiški tyrimai buvo daryti 1997 m. ir 2007 m. Šešiolikos metų mitybos analizė leidžia pamatyti tendencijas.

Užkandžiavimas tarp pagrindinių valgymų vertinamas kaip žalingas mitybos įprotis, didinantis bereikalingų kalorijų suvartojimą ir kūno svorį. Naujausias tyrimas rodo, kad lietuviai baigia atsikratyti šio įpročio. Užkandžiaujančiųjų anksčiau buvo 25 proc., dabar tik 16 proc. Ankstesni tyrimai rodė, kad net trečdalis gyventojų užkandžiaudavo kasdien.

Prof. Rimantas Stukas gerėjančia tendencija vadina besikeičiantį požiūrį į valgymo dažnumą. Net trečdalis lietuvių valgo keturis kartus per dieną. Netekusios moterys ir nevedę vyrai dažniau nei susituokę valgo tris kartus per dieną. Pasak profesoriaus, valgyti dažniau ir po mažiau – labai geras mitybos įprotis.

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto tyrimas parodė, kad lietuviai vis dar labai mėgsta druską. Dauguma dalyvavusiųjų apklausoje nurodė, kad vartoja joduotą druską (53 proc.). „Šiais laikais jau sudėtinga pasirinkti kitokią druską nei joduotą. 2005 m. buvo išleista nauja higienos normos redakcija, nurodanti, kad maisto prekių parduotuvių lentynose galima pardavinėti tik joduotą druską, viešojo maitinimo įmonės maisto gamybai naudoti tik joduotą druską, duonos ir kepinių gamybai tik joduota druska. Nejoduota druska būna padėta prie ūkinių prekių. Galima sakyti, nori nenori visi perka joduotą druską, tik vartoja jos gerokai per daug,“ – sako prof. R. Stukas.

Puslapiai: 1