Sveika mityba

7 būtiniausios maisto medžiagos sportuojantiems

http://www.sportokuras.lt, 2013-02-27

Šį kartą nekalbėsime apie angliavandenius, baltymus ir riebalus, o apie kitas maisto medžiagas, kurių reikšmė ne ką mažiau svarbi tiems, kurie galvoja apie sportą. Skaitykite ir mokykitės!

Vitaminas C

Dar iš vaikystės laikų atsimenamas vitaminas, kurį tuomet gerdavome mažais žirneliais. Tiesa, tikslas būdavo atsispirti peršalimo ligoms, tačiau vitaminas C reikalingas ir kolageno (sąnarių sveikatai būtina medžiaga) gamybai organizme.

Jei lankotės sporto klube ir ten atliekate pritūpimus su sunkiais svarmenimis, o taip pat mėgstate pratimus su „štangomis“ ant suoliuko, Jums būtina pasirūpinti sąnariais – būtent jie kenčia labiausiai dirbant su dideliais papildomais svoriais.

Vitaminas C taip pat efektyviai mažina kortizolio (streso hormono) kiekį organizme ir taip padeda apsisaugoti nuo katabolinių (raumens ardymo) procesų.

Geriausi šaltiniai: paprikos, brokoliai, apelsinai, pomidorai, melionai, braškės, kalafiorai.

Vartojant kaip papildą: 500-1000 miligramų su maistu po treniruotės.

Vitaminas E

Kiekviena sunki treniruotė pažeidžia raumenis, o dar kur įvairūs fizinio aktyvumo metu susidarę laisvieji radikalai, neleidžiantys jiems sparčiai gyti ir tvirtėti… Vitaminas E užtikrina, jog kenksmingos organizme susidarančios medžiagos netrukdys raumenų atsistatymo procesui ir leis greičiau pasiruošti kitai treniruotei. Be to, dideli šio vitamino kiekiai gali net padidinti glikogeno (medžiagos, kuri saugoma raumenyse ir naudojama energijai gauti) talpyklas.

Geriausi šaltiniai: kviečių gemalai, sojų pupelės, kiaušiniai, riešutai, saldžiosios bulvės, špinatai.

Vartojant kaip papildą: 5-10 miligramų su maistu po treniruotės.

Puslapiai: 1