Sveika mityba

Geriausias vaistas nuo pagirių – nepadauginti vakare

http://www.lsveikata.lt, 2013-12-31

Geriausias vaistas nuo pagirių, vienu balsu sako gydytojai, - nepadauginti iš vakaro. Jeigu jų paklausytume, per šventes ir po jų apsinuodijimų skyriuose darbo būtų kur kas mažiau. Tačiau net ir tiems, kurie stiklelį kiloja saikingai, bus pravartu sužinoti britų narkologų ir chemikų sudarytą alkoholinių gėrimų reitingą.

Britai tyrė kelių rūšių alkoholinių gėrimų kaloringumą, poveikį žmogaus organizmui bei kenksmingų medžiagų kiekį juose. Taip pat sudarė gėrimų reitingą pagal tai, kokio sunkumo pagirias jie sukelia.

Degtinė

Kadangi degtinėje nėra cukraus ir kitų angliavandenių šaltinių, kalorijas jai „suteikia“ spiritas (maždaug 7 kcal/g). Degtinė yra dažniausia alkoholinių apsinuodijimų kaltininkė. Kadangi ji, galima sakyti, yra beskonė, dažnai maišoma su sultimis ar kokteiliuose su kitais alkoholiniais gėrimais, todėl galimybė jos padauginti yra maksimali.

Pagirių sunkumas: 3 balai iš 10.

Alus

Nors alus ir nėra labai kaloringas gėrimas, tačiau geriasi lengviau nei, tarkim, viskis, tad ir kalorijų “susirenka” daugiau. Purinai - medžiagos, kurių yra alaus sudėtyje, didina šlapimo rūgšties kiekį kraujyje. Dėl to padidėja podagros rizika, organizme kaupiasi druskos.

Pagirių sunkumas: 4 balai iš 10.

Baltasis vynas

175 ml taurėje šio gėrimo yra maždaug 130 kcal. Kuo vynas saldesnis, tuo kalorijų daugiau. Baltajame vyne per tam tikrą laiką susiformuoja sulfitų, o kartais norėdami išsaugoti pirmapradę vyno spalvą jų į gėrimą deda gamintojai. Pasak mokslininkų, būtent sulfitai kalti dėl sunkių pagirių. Be to, jie gali sukelti alerginių reakcijų, migrenos ir astmos priepuolius, kenkia dantų emaliui.

Pagirių sunkumas: 6 balai iš 10.

Puslapiai: 1