Sveika mityba

Ką derėtų žinoti apie genetiškai modifikuotą maistą

Ieva Kudaševičiūtė, 2015-04-30

Genetiškai modifikuotas maistas (GMM) gaminamas iš tokiu pačiu būdu modifikuotų organizmų. Tačiau tai dar nereiškia, kad absoliučiai visos produkto sudedamosios dalys yra genetiškai modifikuotos. GMM pavadinimą įgyja ir maisto produktai, kurių sudėtyje yra bent viena genetiškai modifikuota sudėtinė dalis.

Genetiškai modifikuoti organizmai (GMO) – tai organizmai, kurių genetinė medžiaga pakeista tokiu būdu, kuris natūraliai nepasitaiko nei poruojantis, nei natūralios rekombinacijos atveju.

Europos Sąjungoje genetiškai modifikuotiems organizmams ir iš jų pagamintiems produktams taikomi griežti reikalavimai. Tačiau tai, ką į gaminamą produktą įdeda jo gamintojas, visuomenė ne visada tiksliai žino, nes pagal galiojančius įstatymus produktuose esančias genetiškai modifikuotas sudėtines dalis nurodyti būtina tik tuomet, kai bendras jų kiekis maiste siekia daugiau nei 0,9 proc. Pasitikėjimo kai kuriais produktais neprideda ir po devyniais užraktai saugomos gamybinio proceso subtilybės. Ką jau kalbėti apie vis dažniau pasigirstančius apsukrių gamintojų sumanymus kokybiškas sudedamąsias dalis pakeisti kitomis, šiek tiek pigesnėmis žaliavomis.

Teigiama, jog genetiškai modifikuotas maistas ir maistui skirti genetiškai modifikuoti organizmai rinkoje atsiranda tik tuomet, kai yra patikrinami aukščiausius standartus atitinkančiais saugos testais, o jų patikimumą įrodo konkrečiam organizmui ar produktui išduoti leidimai. Vis tik sužinoti konkretaus GMO ar jo turinčio produkto saugumo patikrinimo rezultatų plačioji visuomenė neturi galimybės. Todėl pirkėjams telieka arba pasitikėti genetiškai modifikuotų organizmų patikrinimo sistema ir nekreipti dėmesio į produkte esančias sudedamąsias dalis, arba, vadovaujantis asmenine nuomone, vengti GMO turinčių maisto produktų.

Puslapiai: 1