Sveika mityba

Ką draudžia dietologai?

http://www.vlmedicina.lt, 2013-12-16

Specialistai teigia, kad egzistuoja dvi grupės žmonių – vieni visai neskaito patarimų apie mitybą, kiti juos pervertina ar netgi persistengia. Jeigu kuris profesorius pareiškė, kad lietuviai suvartoja per daug sočiųjų riebalų, tuomet stropusis „sveikuolis“ atsisako bet kokių riebalų, tuo paversdamas savo mitybą nevisaverte.

Valgymo kultūra, apie kurią vis dažniau kalba dietologai, dar nepasiekė tokio lygio, kad su mitybos specialistais tartumėmės kaip su odontologais. Todėl patys renkamės dietas, nė nesusimąstydami, kad ne tik gadiname savijautą, bet ir griauname sveikatą.

Tarp populiariausių mitų apie maistą dažnai girdime ir atsiliepimus apie keptą maistą. Šiandieniniam gyvenimo tempui greitėjant, vis mažiau laiko lieka gaminti. Maža to, neretai sunkiai atrandame laisvą valandą ir tinkamai pavalgyti – neskubėdami, reguliariai ir pasimėgaudami. Laimei, maisto kelią į mūsų skrandį pagreitina daug laiko nereikalaujantis paruošimo būdas kepimas.

Ž. Antonova, gydytoja dietologė, Lietuvos dietologų draugijos narė, vardindama dažniausiai pasitaikančias mitybos klaidas, atkreipia dėmesį, kad keptas maistas nėra žalingas, nors nerekomenduoja juo piktnaudžiauti. „Savo pacientams griežtai nedraudžiu vartoti keptų patiekalų, jei neturi sveikatos sutrikimų. Negalintiems jų atsisakyti pirmiausiai rekomenduoju mokytis tinkamai jį paruošti, kad keptas maistas nepakenktų sveikatai. Svarbiausia – neperkepti produktų ir naudoti kepimui tinkamą aliejų“, – sako dietologė.

Dažniausi mitai apie keptą maistą:

„Keptas maistas yra nenaudingas, nes jame nelieka naudingų medžiagų“.

Keptas maistas yra lygiavertis termiškai apdorojamo maisto būdas, kuris padeda įsisavinti tas maistingas medžiagas, kurių organizmas, vartodamas žalius produktus, neįsisavina. Kepant maistą susidaro baltyminė plutelė, kuri apsaugo kepamo produkto viduje esančias naudingas maisto sultis. Dietologai rekomenduoja rinktis tik kepimui skirtą aliejų. Yra įvairiausių skonių aliejų, daugelis jų turi jūsų organizmui reikalingų medžiagų, bet prieš naudodami bet kurį aliejų kepimui – turėtumėte pasidomėti ar jis tam tinkamas. Labai svarbu žinoti, ar aukštoje temperatūroje nesudega visi jo privalumai ir nevirsta kenksmingais kancerogenais.

Puslapiai: 1