Sveika mityba

Gvazdikėliai – šildantys ir gydantys prieskoniai

http://www.ekodiena.lt, 2013-12-08

Gvazdikėliai daugeliui žmonių asocijuojasi su kalėdiniais kepiniais ir gėrimais. Kitais metų laikais jie užmirštami. Sveikos mitybos žinovai pasakytų, kad be reikalo, nes juose yra daug vertingų medžiagų.

Gvazdikėlių prieskoniai kilę iš Indonezijos salų, tačiau daugiausiai jų užauginama rytinėje Afrikos pakrantėje esančiame Zanzibare.

Gvazdikėlių prieskoniai – tai neišsiskleidę rožinių gėlių pumpurai, nuskinti nuo visžalio gvazdikmedžio. Surinkti pumpurai džiovinami, kol įgauna rusvą spalvą, tampa kieti iš išorės, tačiau minkšti ir aliejingi viduje. Prieskonių viduje yra eugenolio – gelsvo, kvapnaus skysčio. Šis skystis naikina virusus, grybelius. Gali būti vartojamas kaip antiseptinis, anestezinis, priešuždegiminis vaistas.

Daugiau nei 2000 metų gvazdikėliai naudojami gydyti skrandžio negalavimus, danties skausmą, artritą ir net alkoholizmą. Moksliniais tyrimais nustatyta, kad eugenolis gali apsaugoti nuo kenksmingų aplinkos teršalų, tokių kaip anglies tetrachloridas, ir virškinamojo trakto vėžio.

Gvazdikėliuose gausu naudingų medžiagų: mangano, seleno, magnio, omega 3 riebiųjų rūgščių, vitamino K, dietinių skaidulų ir vitamino C.

Manganas yra labai svarbus elementas, nuo kurio priklauso įvairių organų sveikata. Manganas padeda greičiau organizmui įsisavinti maistą ir vitaminus B1 ir C, reguliuoja centrinės nervų sistemos procesus. Šis mineralas taip pat reikalingas skydliaukės hormonų tiroksino ir lytinių hormonų gamybai. Manganas – stiprus antioksidantas, kuris gali apsaugoti nuo vėžio ir širdies ligų.

Selenas stiprina imuninę sistemą, mažina cholesterolio lygį, skatina žaizdų gijimą ir apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Gvazdikėlių arbata, maistas ar pasta, užtepta ant pažeistos vietos, mažina skausmą, gerina virškinimą, mažina pilvo pūtimą, gripo ir peršalimo simptomus: slogą, galvos skausmą, sąnarių ir raumenų skausmus ir kosulį.

Vertingesni nesmulkinti gvazdikėlių pumpurai, o ne milteliai, nes pumpuruose išlieka aliejus. Geros kokybės gvazdikėlių pumpuruose po vainikėliu yra rutuliuko formos viršūnėlė. Gvazdikėliai skęsta vandenyje arba laikosi vertikaliai.

Manoma, kad gvazdikėliai tradiciškai vartojami žiemos mėnesiais, dėl to, kad jų stiprus kvapas maskuoja gendančių maisto produktų skonį. Taip pat dėl to, kad jie veikia kaip prevencinė priemonė nuo gripo, peršalimo ir virusų.