Sveika mityba

Šokolado vartojimas spartina medžiagų apykaitą

http://www.vlmedicina.lt, 2013-08-22

Šokolado mėgėjai gali būti ramūs – jų pomėgis ne tik nekenksmingas, bet ir naudingas. Tyrimai parodė, kad nuolat vartojamas juodasis šokoladas spartina medžiagų apykaitą.

Smaližiauti – reguliariai?

Jau ilgą laiką mokslininkai domisi įvairių maisto medžiagų ir produktų poveikiu sveikatai. Ne išimtis ir juodasis šokoladas. Paskutiniai Nestlé tyrimų instituto eksperimentų rezultatai rodo, kad reguliarus ir ilgalaikis tokio šokolado vartojimas teigiamai veikia žarnyno veiklą ir leidžia organizmui lengviau įsisavinti šokolade esančią kakavą.

Nestlé tyrimų instituto Šveicarijoje mokslininkai tyrė, kokį poveikį juodasis šokoladas turi nuolat ir tik retsykiais vartojančių vyrų ir moterų medžiagų apykaitai. Paaiškėjo, kad žmonės, nuolat vartojantys juodąjį šokoladą, yra aktyvesni, atsparesni stresui, o jų žarnyno mikroflora veikia geriau.

Tyrimo dalyviai buvo padalyti į dvi grupes: į tuos, kurie reguliariai valgo juodąjį šokoladą ir į tuos, kurie juodąjį šokoladą skanauja tik retkarčiais. Abiejų grupių dalyviai vieną savaitę laikėsi mitybos plano, kuriame buvo nurodyta kasdien suvartoti po 50 g (70% kakavos) juodojo šokolado.

Dalyvių, kurie nuolat vartojo šokoladą, šlapimo tyrimuose rasta daugiau specifinių polifenolio rūgščių. Tai įrodo, kad šokolade esančios naudingosios kakavos medžiagos gali turėti didesnį teigiamą poveikį jų sveikatai.

Puslapiai: 1