Sveika mityba

Vaisių bei daržovių „marškinėliai“– imazalilas ir kiti chemikalai

Ieva Kudaševičiūtė, 2015-05-14

Įrodyta, jog produkto pardavimui bene didžiausią įtaką turi jo išvaizda. Jei gaminiai atrodo itin patraukliai, pirkėjai linkę ranka numoti ir į aukštą jo kainą. Tai puikiai išmanydami prekybininkai nuolat atnaujina prekybos centrų interjerą, o gamintojai – produktų pakuotes. Kuo pastarosios išvaizdesnės ir patogesnės, tuo dažniau jos atsiduria pirkinių krepšeliuose. Vaisiai ir daržovės šiuo atveju nereikalauja ypatingų rinkodaros specialistų pastangų, nes pasižymėdami plačia spalvų ir formų gama, norom nenorom patraukia pirkėjų žvilgsnį. Apvalūs, ovalūs, pailgi, lygūs ar grublėti, o kartais ir spygliuoti vaisiai bei daržovės vis dažniau papildo lietuvių mitybos racioną. Tačiau žvelgiant į itin išvaizdžius vaisius ir daržoves, iš kurių daugelio nė su žiburiu nerasi mūsų krašte, vis dažniau atkreipiamas dėmesys į lyg vašku ar neaiškiais baltais milteliais padengtas jų žieveles.

Blizgūs arba milteliais padengti vaisių bei daržovių paviršiai signalizuoja apie galimus cheminių medžiagų pėdsakus juose. Prekybos centrai mums siūlo platų įvairiai fasuotų vaisių bei daržovių asortimentą, tačiau retas kuris šių prekių etiketėse nurodo, kokia chemine medžiaga produktas buvo apdorotas prieš jį pristatant pirkėjams.

Bene visos importuojamos daržovės ir citrusiniai vaisiai apdorojami pelėsį bei puvimo bakterijas naikinančiais chemikalais. Dažnas iš jų naudojamas ne tik maisto pramonėje, bet ir pastatų bei dirvožemio dezinfekcijai. Todėl perkant vaisius ir daržoves derėtų atsiminti, jog kartu su vitaminais net ir patys to gerai nežinodami galime įsigyti ir juose slypinčių cheminių medžiagų. Šiuo metu citrusinių vaisių bei daržovių apdorojimo preparatų karaliumi tituluojamas imazalilas. Itin plačiai paplitę ir tiabendazolis, ortofenolis bei įvairūs vaškai. Populiarūs ir minėtų cheminių medžiagų bei vaško mišiniai.

Puslapiai: 1

Žymos

chemikalai vaisiuose, daržovės, imazalilas, pesticidai, tiabendazolis, vaisiai